onsdag den 15. april 2020

Krigen i Finland: Den ukendte soldat (2018) [Danmarks Besættelse 80 år]


ALLE DE UKENDTE FALDNE
For at huske den finske side af krigen

Af BO GREEN JENSEN

I FINLAND fik krigsårene et andet forløb end i resten af Norden. Den 30. november 1939, tre måneder inde i verdenskrigen, blev Finland angrebet af Sovjetunionen. Vinterhæren holdt stand frem til marts 1940, hvor man underskrev en fredsaftale og afgav en tiendel af sit territorium, herunder det østlige Karelen, mod at bevare sin suverænitet.
   I juni 1941, da Hitler brød ikke-angrebsaftalen med Stalin, valgte Finland at alliere sig med Tyskland. En finsk offensiv tilbageerobrede Karelen. Dette andet kapitel bliver i Finland kaldt Fortsættelseskrigen. Den varede fra juni 1941 til september 1944. Herefter kæmpede Finland på de allieredes side i Laplandskrigen, som sluttede i april 1945.



DEN ukendte soldat skildrer krigens gang i roligt tempo, fra bruset i begyndelsen til den bitre ende, hvor man er tilbage ved udgangspunktet, og den gamle grænse gælder igen. Modsat de baltiske lande blev Finland ikke annekteret, men alle døde stort set forgæves.
   Forlægget er en klassisk roman, som Väinö Linna fik udgivet i 1954. Den er trykt i 800.000 eksemplarer og oversat til 30 sprog. Den danske udgave blev senest optrykt i 1984. Det er en gammeldags tekst i kollektivgenren med ambitioner om at være både Tolstoj og Remarque.
   Filmen følger en halv snes infanterister fra en maskingeværenhed, der ligner den deling, hvor Linna selv gjorde tjeneste. Det lyder måske som Sven Hazel, men Linna har et helt andet take på den evige krig.
   Der er ingen hovedpersoner, men fire ansigter skiller sig ud: korporal Rokka (Eeero Aho), fænrik Kariluoto (Johannes Holopainen), løjtnant Koskela (Jussi Vatanen) og bajadsen Hietanen (Aku Hirviniemi). Også Rokkas nabo, Susi (Arttu Kapulainen), er vigtig, indtil han falder på vejen.


FOR Rokka har de storpolitiske bevægelser i Europa ingen betydning, men han vil kæmpe for sin gård på det Karelske Næs, hvor hustruen Lyyti (Paula Vesela) passer familien. Han vil derimod ikke parere meningsløse ordrer. Derfor bliver han skiftevis hædret som helt og truet med krigsret.
   Rokka er lidt af en finsk soldat Svejk. Han deltager i krigen på sine egne betingelser. I kamp er han rolig og velovervejet. »Hvis De har brug for en god mand, så står han lige her,« siger Rokka til befalingsmanden, da det ser mørkest ud. Sætningen er blevet en talemåde i Finland.

KRIGEN har mange ansigter, men ingen af dem er smukke. Der er episke træfninger, brat partisankrig og ensformigt skyttegravsliv. Instruktøren Aku Louhimies (Frozen Land, Naked Harbour) er ikke interesseret i at malke stoffet for blodige scener. Det handler om krigen som stoisk, praktisk hverdag. De dramatiske situationer har typisk med at gøre med den disciplin, som Rokka ikke vil efterleve.
   Vi forstår, at hans uimponerede skepsis er et værdifuldt finsk karaktertræk. Da hæren erobrer Petrozavodsk, bliver der sunget »Kalinka« og drukket igennem. Alt er tilstande, som passerer. »Det gør ondt, og så er det overstået,« siger Kariluoto, da regimentet får ordre til at ofre sig. Koskela nægter. Han og Rokka er filmens moralske kompas.


DET er den tredje filmatisering af Linnas krigsskildring. Aku Louhimies kunne som den første inddrage manuskriptversionen Sotaromaani (»Krigsroman«), der udkom i 2000 og har flere baghistorier med.
   Det er dog svært at vurdere effekten. Den internationale version, som får dansk premiere, er klippet ned fra tre timer til 133 minutter. Mange relationer er uklare af samme grund. Den ukendte soldat har altid været et helaftensepos. Edvin Laines førsteudgave varede 177 min. 1985-versionen, som Rauni Mollberg instruerede, varede 195 minutter.
   Filmen er påvirket af æstetikken i Saving Private Ryan og især af tv-serien Kammerater i krig. Der er den samme slags broderskabsbånd. Louhimie nævner også Terrence Malicks The Thin Red Line som et forbillede. Linna var jo Finlands svar på Norman Mailer (The Naked and the Dead, 1948) og James Jones (From Here to Eternity, 1951).


DET er atter fantastisk at konstatere, hvor forskelligt krigen blev ført i Skandinavien. Danmark blev besat og samarbejdede. Norge gjorde modstand. Sverige holdt sig fri af det hele, og Finland var allieret med Tyskland. Der var i dén grad brug for at promovere ideen om Norden bagefter. At det lykkedes, vidner om fiktionens besværgende kraft.
   Det samme gør Den ukendte soldat. Det er en stor, rolig film med sin egen forklarede rytme. Den formår at skildre krigen med nøgtern præcision og lyrisk realisme. Den husker alle de ukendte faldne. Der er ingen fetichdyrkelse af døden overhovedet.


Den ukendte soldat (Kotikatsomo: Tuntematon sotilas). Instr.: Aku Louhimies. Manus: Jari Olavi Rantala og Aku Louhimies. Foto: Mika Orasmaa. 133 min. Finland 2018. Dansk premiere: 19.04.2018


Foto: SF Studios
Anmeldelsen stod i Weekendavisen Kultur 20.04.2019

Ingen kommentarer:

Send en kommentar