Translate

onsdag den 21. april 2021

Darius Marder: Sound of Metal (2019) [Oscars 2021]


I LYSENDE STILHED
En musikfilm om hørelsens metafysik

Af BO GREEN JENSEN

LOU og Ruben lever for musikken. De har fundet hinanden i mørket på bunden og skabt en hverdag som bandet Blackgammon. De spiller tung rock i genren sludge metal, som blander performancekunst og koncert. Hun står med sin guitar og growler poetisk. Ruben sidder ved trommesættet, der driver den lutrende støj. Begge har været misbrugere. Nu lever de rent, har en tæt verden sammen i deres autocamper og en lille, men dedikeret fanbase.
   Så selve lykken er i spil, da Ruben mister sin hørelse. Det sker næsten fra dag til anden, kommer ikke snigende som en tinnitus, der bliver værre. Der er en anatomisk forklaring, som Ruben får, da han søger læge. Der findes også en kostbar operation, som kan give fornemmelsen af hørelse ved hjælp af implantater. Under alle omstændigheder er det slut med at spille den musik, som Ruben elsker, hvis han vil beholde en rest af hørelsen, som er tilbage.DARIUS Marders film giver en hjerteskærende fremstilling af manden, hvis verden styrter i grus. Lou aktiverer sine forbindelser for at hjælpe ham, og filmen tager publikum med ind i de døves parallelsamfund. Ruben får plads i refugiet hos Joe (Paul Raci), der mistede hørelsen under krigen i Vietnam og selv har en fortid som misbruger.
   For Joe er døvhed blevet en filosofi og en livsform. Lydens fravær er en renere tilstand, som muliggør selvets realisering. Filmen har nogle af sine bedste scener i samtalerne mellem de to mænd. For så vidt tilbyder Joe, hvad Ruben har brug for: dyb ro i sindet og nærende stilhed. Der er bare ikke plads til mennesket, som Ruben er.SOUND of Metal er en enkel film, der føles selvoplevet. Projektet begyndte som en dokumentarisk fiktion, Metalhead, som instruktøren Derek Cianfrance (Blue Valentine, The Light Between Oceans
) ville lave om musikkens walking wounded. Metalhead var et arbejdsportræt af duoen Jucifer, som findes i virkeligheden og består af Edgar Livengood og Gazelle Amber Valentine.
   Darius Marder, Cianfrances klipper og medforfatter på The Place Beyond the Pines, overtog projektet og skrev karaktererne til Dakota Johnson og Matthias Schoenaerts. Det er på alle måder en fordel, at Lou og Ruben i den færdige film bliver spillet af Olivia Cooke og Riz Ahmed. Med mere kendte ansigter ville fokus være på præstation. Nu er det på troværdighed og indsigt i en livsform.DER er stilhed i støjens hjerte og omvendt. Det handler om at tilpasse sig og lære at leve i tavsheden. Der er ingen romantiseren. Ruben bliver atter i stand til at høre, men det er ikke som at få livet igen. Glæden er forsvundet, og Lou er taget videre. Spørgsmålet bliver, om Ruben skal prøve at følge efter.
   Marder-brødrenes forældre var elever af mystikeren George Gurdjieff. Der er spor af dennes »fjerde vej«, både i læreren Joes årvågenhed og i Rubens fakir-agtige karakter. I Sound of Metal er følelsen altid åben og autentisk. En mere opbyggelig fabel ville følge en regelret dramaturgi. Her sker tingene som i virkeligheden og falder på samme tilfældige måde.

Sound of Metal er Oscar-nomineret i 6 kategorier: Best Picture, Best Actor (Riz Ahmed), Best Supporting Actor (Paul Raci), Best Original Screenplay (Abraham & Darius Marder/ story by Derek Cianfrance, D. Marder), Best Sound (Jaime Baksth etc.), Best Film Editing (Mikkel E.G. Nielsen)

Sound of Metal. Instr.: Darius Marder. Manus: Abraham og Darius Marder. Foto: Daniël Bouquet. 120 min. USA 2019. Dansk premiere: 06.05.2021


Fotos: Caviar/ Amazon Studios/ Camera Film/ CineMaterial/ MovieStillsDB
Filmen får dansk biografpremiere 06.05.2021 og streames på Amazon Prime
Anmeldelsen stod i Weekendavisen Kultur 09.04.2021

Ingen kommentarer:

Send en kommentar