Translate

søndag den 17. juli 2022

Animation | La tortue rouge/Den røde skildpadde (2016)


FORNEM FORVANDLINGSMYTE
Et omhyggeligt kærlighedsarbejde

Af BO GREEN JENSEN

STORE træer vokser langsomt. Hollænderen Michael Dudok de Wit (f. 1953) var ti år om at skabe sin første lange animationsfilm, der følger tre årtier med udsøgte kortfilm som Oscar-vinderen Far og datter (2000).

   De Wit er ofte japansk inspireret. Isao Takahata fra det navnkundige Studio Ghibli så Smagen af te (2006) og var charmeret. Han og partneren Hayao Miyazaki spurgte de Wit, om han ville samarbejde.
   Resultatet er en robinsonade, der udvikler sig til en alfavnende myte. En skibbruden mand skylles op på en ø, hvor han kun har nysgerrige krabber som selskab. Han udforsker øen og prøver at flygte. Hver gang han bygger en flåde af bambus, bliver den væltet af noget i dybet.DET viser sig at være den røde kæmpeskildpadde fra titlen. På stranden forvandler den sig til en kvinde, og de lever et fuldt liv sammen på øen. Manden vil ikke længere væk. Det vil derimod sønnen, de får, og en tsunami giver ham chancen. Endelig danser det gamle par på stranden. Da manden er død, svømmer skildpadden tilbage.
   Der er kælet for hver detalje i de enkle, rene håndtegninger. Bølgerne ligner både Hokusai og Hergé. Forvandlingsmyten er i slægt med Isao Takahatas egen Fortællingen om Prinsesse Kaguya,  som fik dansk premiere i 2015. Den var så til gengæld en japansk Tommeliden.DER er ingen dialog, kun lyden af kolossal natur og medlevende musik (komponeret af Laurent Perez Del Mar), som smelter sammen og kærtegner sanserne. Især den rolige midterdel om familien er fornemt fortalt. Hvad filmen vil sige, er heldigvis uklart. Måske at vi skal bruge livet, mens vi er her. Måske at vi finder noget andet end vi søger.
   Animationsfilm henvendt til voksne er sjældne. De, der når til Danmark, kan tælles på en hånd. Den røde skildpadde er en rejse i stillekupeen. Man nyder turen og sidder i fred.La tortue rouge (The Red Turtle/ Den røde skildpadde). Instr.: Michael Dudok de Wit. Manus: Michael de Wit, Pascale Ferran. 81 min. Frankrig-Belgien-Japan 2016. Dansk premiere: 17.11.2017 [Cinemateket].


Fotos: Prima Linea Productions/ Why Not Productions/ Wild Bunch/ Studio Ghibli/ CN4 Productions/ Arte France/ Belvision/ Eurimages/ Canal+/ Ciné+/ Dreamwall/ Sony Pictures Classics/ DFI
Filmen streames på Blockbuster, Google Play, iTunes, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy
Trykt som Filmrevy i Weekendavisen Kultur 18.11.2017.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar