Translate

søndag den 20. juni 2021

Det store spring: Ballerina (2016)


DET STORE SPRING
Gode balletfilm er ikke det værste

Af BO GREEN JENSEN

BALLETDANS kan være den smukkeste blanding af kunst, musik og fysisk teater. Du skal bare se ordentligt efter.
   Animationsfilmen Ballerina udspiller sig i Paris. Året må være 1888, for der bygges stadig på Eiffeltårnet, som stod klar til verdensudstillingen i 1889. Filmens ene helt, drengen Viktor, bliver netop ansat hos arkitekten Gustave Eiffel, da han kommer til byen sammen med pigen Félicie, som altid har været hans bedste veninde.
   Jeg vil ikke narre nogen. Ballerina er nok mest til piger, og Félicie er helt klart heltinden i centrum. Hun og Viktor er vokset op på et hjem for forældreløse børn. Han er god til mekaniske ting, hun har altid drømt om at danse. De får skældud, når de prøver at stikke af, men nonnerne er gode nok. Senere, da det virkelig gælder, er det faktisk opsynsmanden, som hjælper Félicie med at nå frem til den afgørende prøve.MEN først må hun gruelig meget igennem. Hun drømmer om at danse Svanesøen i den store operabygning, som også var ny i 1888. Men ingen vil give en begynder en chance, især hvis hun ikke har rige forældre og kommer fra den rigtige baggrund. Dét har konkurrenten Camilla, hvis nedrige mor, Marie Kongsgård, gør alt for at skubbe sin datter helt frem.
   Filmens budskab er netop, at der ikke findes nogen »rigtig« baggrund. Det vigtige er, at man danser fra hjertet, når man har mestret den svære teknik. Félicie snyder sig ind på balletskolen. Hun bliver trænet af Odette, som gør rent, men engang var »den bedste danser i sin generation«.
   Det siger Menander, som underviser pigerne og bestemmer, hvem der skal danse. Balletmesteren er heldigvis en god mand, der forstår at ændre mening. Først vil han bare af med Félicie. Så ser han, hvor meget hun kan. Faktisk bliver det vigtigt for Menander at give Félicie chancen.IMENS flakker Viktor planløst omkring. Han reparerer spilledåsen, som er det eneste, Felicie har efter sin mor. Og han håber, at hun holder af ham.
   Ballerina er ikke stor i historien, men den er fantastisk flot tegnet, og det lykkes at gøre dansen så smuk og dramatisk, at man næsten glemmer tid og sted.
   Tidligt i filmen er Félicie fortryllet, da hun ser den voksne ballerina, som skal danse hovedrollen. Danserinden udfører det store spring, som kaldes le grand jeté på balletsprog.TIL slut er der så dansekrig, og Félicie tager selv det store spring ud over operatrappen, mens tiden i biografen står stille. Det er mageløst. Selv Camilla synes, Félicie skal vinde. Men hendes mor har andre planer.
   Ballerina er enkel, flot og klart fortalt. Animationsstilen minder meget om Pixar-filmen Ratatouille, men filmen bliver sin egen, når Felicie danser ballet. Viktors opfindelser er også ret sjove. Du kommer op at flyve højt over Paris.JEG så filmen med min yngste datter, som selv har gået til ballet i tre år. Vi var begge to begejstrede for le grand jeté, og hun kunne godt lide, når der blev trænet i slow motion. Du kan roligt medbringe hele familien. Gode balletfilm er ikke det værste.

Dagens blogindlæg er dedikeret til Ava Iris Green Lett, som endelig (med et års forsinkelse p.g.a. COVID-19-pandemien) kunne danse sin 5-års solo til Balletkompagniets Diplomoverrækkelse i Portalen den 20. juni 2021. Til voksne gæster anbefales Darren Aronofsky: Black Swan (2010), som er ballet noir, et psykologisk drama og en stor dansefilm i sin helt egen ret. 


Ballerina. Instr.: Éric Summer, Éric Warin, Mimi Maynard, Paulette Victor-Lifton. Manus: Éric Summer, Laurent Zeitoun, Carol Noble. Foto: Jericca Cleland. 89 min. Canada-Frankrig 2016. Danske stemmer. Frarådes under 7 år. Dansk premiere: 09.11.2017Fotos: Quad Productions/ Sweet Chili Entertainment/ CineMaterial/ MovieStillsDB
Filmen streames på Blockbuster, FILMSTRIBEN, iTunes, SF Anytime og Viaplay Rent & Buy
Anmeldelsen stod i Weekendavisen Faktisk 10.11.2017

Ingen kommentarer:

Send en kommentar