Translate

torsdag den 9. juli 2020

Luca Guadagnino: Call Me By Your Name (2017)KÆRLIGHEDEN KENDER DIT NAVN
Marcel Proust på Brokeback Mountain

Af BO GREEN JENSEN

HVERT år kommer en gæst til Italien for at hjælpe professor Perlman med hans forskning i Antikkens kultur. I sommeren 1983 er det Oliver, en 24-årig amerikaner, der flytter ind i familiens klassiske villa. Sønnen i huset, Elio på 17, står netop og ser på bilen med den amerikanske gæst, da Call Me by Your Name begynder. »Så dér er tronraneren«, siger han til kæresten Marzia. For de fremmede sover altid i Elios værelse.
   Netop denne sommer er Elio ved at åbne sig seksuelt. Han springer ud som menneske og afprøver kønnets forskellige muligheder. Elio forelsker sig i den selvsikre Oliver, som først holder afstand og virker arrogant. Så begraver de elskende sig i hinanden og deler en livsændrende kærlighed.
   I hvert fald bliver Elio aldrig den samme. Oliver rejser hjem efter planen. I filmen er det vinter, da han ringer. I André Acimans roman går der et halvt liv, før de mødes igen. »Call me by your name and I’ll call you by mine,« har Oliver sagt. Det er det, de gør i telefonen.CALL Me by Your Name er en veludført balanceakt. Alt ved den genkaldte sommer er lækkert og drypper af så megen sanselighed, at det nemt kunne kamme over. Elio er moden som de tunge abrikoser i frugthaven. Han bruger en bristende fersken som erstatning for sin elskede, da passionen er mest indeklemt. Han er også stakåndet sammen med Marzia og kommer så hurtigt, at begge må le.
   Det lange forspil er bredt ud i en vifte af cykel- og svømmeture. Fans af Italien vil sukke og længes, men det er aldrig nogen lummer film. Luca Guadagnino brugte Tilda Swinton som begærets kilde og mål i den milanesiske I Am Love (2009) og den solgennembagte A Bigger Splash (2015). Her er mændenes kærlighed mere end nok.
   Call Me by Your Name rammer lige så rent, som Ang Lee havde held til i Brokeback Mountain (2005). Men de ensomme cowboys på Brokeback mødte fjender alle vegne, da de kom ned. I Call Me By Your Name er der faktisk ingen modstand. Både Marzia og Elios forældre forstår den store lidenskab, hvis de ikke velsigner den aktivt.
   Det sker uhyre sjældent, at kærligheden kalder os ved navn. I filmens mest ordrige scene taler Elios far (Michael Stuhlbarg) til sin søn om at elske. Han siger, at et hjerte bliver slidt over tid. Måske er de bedste år brugt allerede.FAMILIEN Perlman er jødisk og taler fem sprog. André Aciman (f. 1951) kommer selv fra en sefardisk jødisk baggrund i Egypten og Italien. Han flyttede til USA som 17-årig og har undervist i litteratur, først og fremmest Marcel Proust, mange steder. Hans egne bøger er ikke kopier, men nærer klart en ambition om at skabe tilsvarende erindringskunst.
  Efter Call Me by Your Name (2007) har han bl.a. skrevet romanen Enigma Variations (2017), hvor et biseksuelt liv genopleves i mindet om fem bestemmende forhold i fem perioder. Det er den samme slags fortæller, der leder efter sin tabte uskyld.
   Hverken drengens begær eller tekstens visdom er postuleret. De moderne elskende befolker det samme paradisiske landskab som Antikkens guder og helte. I en vis forstand er de af samme støbning.
   James Ivory var 89 år, da han bearbejdede Acimans bog. Han modtog en Oscar for manuskriptet, som genskaber ungdommen uden at blinke. Instruktøren af de bedste Henry James-film fanger alle dobbelte motiver og betydninger. I bogen er Elios far filolog. Det var Ivorys idé at gøre ham til klassisk kunsthistoriker. I en særligt god scene står Elio og Oliver ved Gardasøen  med en bronzestatues afrevne arm. De har skændtes og bliver venner igen. Mediet er en romersk kopi af en græsk Praxiteles-statue.
   Filmen er meget smukt fotograferet. Timothée Chalamet og Armie Hammer er indbegrebet af to unge mænd. Aciman medvirker selv i en lille rolle som husgæst. I 2019 udkom Find Me, den længe ventede fortsættelse, som fortæller, hvad der blev af Elio og Oliver. Aciman siger, at det var filmen, som fik ham til at indse, at han ville være sammen med karaktererne igen. Han ville vide, hvordan deres liv var forløbet. En filmatisering er i forproduktion. Det er uklart, om Guadagnino skal instruere.
   Man kan have modstand på film, som andre knuselsker og hyper ihærdigt. Men denne hér lever op til ry.
Call Me by Your Name. Instr.: Luca Guadagnino. Manus: James Ivory. Foto: Sayombhu Mukdeeprom. 132 min. Italien-Frankrig-Brasilien-USA 2017. Dansk premiere: 02.02.2018.

André Aciman: Call Me by Your Name. 248 s. Farrar, Straus and Giroux, 2007.

André Aciman: Call Me by Your Name. Oversat af Niels Lyngsø. 302 s. Rosinante, 2018.


Fotos: Frenesy Film Company/ La Cinéfacture/ RT Features/ Water's End Productions/ M.Y.R.A. Entertainment/ MiBACT/ Lombardia Film Commission/ Memento Films/ UIP DK/ CineMaterial/ Farrar, Straus and Giroux
Filmen streames på Blockbuster, Google Play, iTunes, Rakuten TV, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy, YouTube Movies 
Teksten stod i Weekendavisen Kultur 03.02.2018

Ingen kommentarer:

Send en kommentar