Translate

søndag den 9. januar 2022

Etnisk arrogance: Sameblod (2016)

SAMERNES SAG
Foragt, fortrængning, frigørelse

Af BO GREEN JENSEN

SAMERNE
 er det fortrængte skandinaviske naturfolk. Befolkningen i Lapland blev behandlet lige så dårligt som de oprindelige amerikanere og de danske inuitter, men der er færre film om Sápmi, som nationen hedder på samisk.
   Amanda Kernells Sameblod er en klassisk udviklings- og frigørelsesskildring, som råder bod på fortielsen. Den gør for samernes sag, hvad Phillip Noyces Rabbit-Proof Fence (2002) gjorde for de australske aboriginals, og er i nordisk sammenhæng et sidestykke til Louise Friedbergs Eksperimentet (2010) om 1950ernes danske forsøg på at »opdrage« anbragte grønlandske børn.SØSTRENE Elle-Marja og Njenna (spillet af søstrene Lene Cecilia og Mia Erika Sparrok) vokser op i Lapland i efterkrigstiden. Der bliver tisket og talt grimt om samerne på egnen, som er fuld af den svenske version af white trash. Det er lovpligtigt at gå i skole og lære svensk. Det er til gengæld ikke muligt at tage en videregående uddannelse, hvis man er same. »Jeres hjerner fungerer på en anden måde,« siger lærerinden, som fatter interesse for Elle-Marja.

   I skolen bliver pigerne udsat for ydmygende frenologiske undersøgelser i Josef Mengele-genren. I samernes bagland er man totalt afvisende over for svenskernes civilisation. Elle-Marja er altid pigen i midten. Hun forelsker sig, flygter til Uppsala og snyder sig ind på Akademiet ved at tage et svensk navn.SAMEBLOD er meget smukt fotograferet og eksponeret i en tidløs form, der vil tale til alle med hjerte for sagen. Man lærer, hvad det vil sige at joike, og kan på sikker afstand føle indignation på samernes vegne. Lene Cecilia Sparrok spiller Elle-Marja, så man synes, man kender pigen bagefter.
   Den unge kvindes fortælling er forankret i en nutidig ramme, hvor Elle-Marja som gammel besøger Sápmi med sin voksne søn, der kun kan tre samiske ord. Her må Elle-Marja forholde sig til sin egen foragt og fortrængning. Intet er enkelt i denne konflikt, og filmen lader såret være vidt åbent.
   Sameblod modtog adskillige priser, herunder Europaparlamentets LUX-pris og debutantprisen på Venice Days (Giornate degli autori). I Sverige var den Guldbagge-nomineret i otte kategorier og vandt for bedste manus (Kernell) og klip (Anders Skov). Lene Cecilia Sparrok blev årets kvindelige hovedrolleindehaver, og Sameblod modtog publikumsprisen. 
Sameblod (Sami Blood). Instr. og manus: Amanda Kernell. Foto: Sophia Olsson. 110 min. Sverige-Norge-Sápmi-Danmark 2016. Dansk premiere: 09.03.2017.


Fotos: Bautafilm/ Nordisk Film/ DFI/ Filmbazar/ CineMaterial
Filmen streames på Blockbuster, FILMSTRIBEN, Google Play, GRAND HJEMMEBIO, HBO Max, iTunes, Rakuten TV, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy og YouTube Movies.  
Anmeldelsen er en Filmrevy fra Weekendavisen Kultur 10.03.2017

Ingen kommentarer:

Send en kommentar