Translate

onsdag den 20. april 2022

Gloria Steinem | Julie Taymor: The Glorias (2020)


FIRE GANGE GLORIA
Heltindeportræt som psykedelisk kubisme

Af BO GREEN JENSEN

GLORIA Steinem (f. 1934) er en af de sidste aktive hovedpersoner fra 1960rnes og 70rnes radikale modkultur. I 1971 grundlagde hun magasinet Ms. sammen med syv andre kvinder. Hun har i 60 år talt om køn, etnicitet, ligestilling og retten til abort. Steinem har skrevet adskillige bøger. På dansk foreligger kun Marilyn (1987) og Selvværd – den indre revolution (1992).
   I 2015 udkom My Life on the Road, som samler op på livsrejsen. Filmskaberen Julie Taymor (f. 1952) har brugt den som afsæt for The Glorias. Det er ikke den sædvanlige dramadokumentar. Måske forventer man noget i retning af Mimi Leders høflige On the Basis of Sex (2019), en respektfuld og konventionel biopic, der skildrede Ruth Bader Ginsburgs liv. The Glorias er den diametrale modsætning.FILMEN følger med Steinem gennem fire livsaldre, som den blander og bruger non-lineært. Gloria spilles som pige af Ryan Kiera Armstrong; som teenager af Lulu Wilson; som ung voksen af Alicia Vikander og som ældre af Julianne Moore. I de sidste scener fra 2017, er det endelig Steinem selv, som står på podiet og taler om betydningen af Hilary Clintons valgnederlag.
   Der er en kronologisk bevægelse i materialet. Steinem vender ofte tilbage til dannelsesåret i Indien, hvor hun rejste på tredje klasse og talte med kvinder i toget. Filmen lader de fire versioner af Gloria sidde sammen i en bus, der kører fra by til by på foredragsturen. Steinem har været en utrættelig campaigner. The Glorias er hendes logbog.VI ser Gloria som pigen, der danser på sin fars fødder i Louisiana. Han (Timothy Hutton) er lykkejæger om en hals. Familien falder fra hinanden på vejen, og Gloria fører både virkelige og drømte samtaler med sin mor (Enid Graham), der valgte at få børn i stedet for at følge sin plan om at skrive.
   I årene som talskvinde bliver Steinem altid spurgt, om hun er gift; om hun fortryder, at hun ikke fik børn. Hun gifter sig faktisk som 66-årig. Brylluppet finder sted hos Cherokee-folket, hvor livsvennen Wilma Mankiller (Kimberly Guerrero) er den første kvindelige høvding. Ceremonien er ikke skildret. Det er Wilmas død derimod.
TAYMOR bruger sin psykedeliske signaturstil fra Shakespeare-filmen Titus (1999), Frida Kahlo-filmen (2002) med Salma Hayek, Beatles-musicalen Across the Universe (2007) og eksperimentet The Tempest (2010), hvor Prospero hedder Prospera og spilles af Helen Mirren. Taymor deler vandene. Jeg elsker Frida og Across the Universe. Titus og Stormen tangerer tortur.
   Her fungerer den høje stil, når Steinem tuner ud og fantaserer under talkshows med sexistiske studieværter, eller når den blå hinduguddom på forsiden af Ms. bliver levende og danser i røgen. Ms. begyndte som indstik i New York Magazine. Da bladet gik solo, satte Steinem superhelten Wonder Woman på forsiden af nr. 1. Hun skrev om figuren som rollemodel. Der var artikler om Simone de Beauvoir og kropsbehåring. Der var i #MeToo-ånd en erklæring fra kendte kvinder, som havde fået foretaget en abort.


ALICIA Vikander er knivskarp som den unge journalist, der siger fra i pressemiljøet på 60ernes Manhattan. Julianne Moore er behørigt aristokratisk som den sortklædte celebritet med røgfarvede briller. Bette Midler medvirker som Bella Abzug. Det er nu mere et fastelavnsnummer.
   Som tilskuer falder man til i bussen og tænker – med Ken Kesey og The Grateful Dead – at det har været »a long, strange trip«. De fire Gloriaer er enige om, at tingene ikke har ændret sig meget. Men de deler glæden ved at være på vej. The Glorias er en bevidsthedsudvidende film, som ikke mindst nyfeminister må se. Historien begyndte ikke i går.


The Glorias. Instr.: Julie Taymor. Manus: Sarah Ruhl og Julie Taymor. Foto: Rodrigo Prieto. 139 min. USA 2020. Dansk premiere: 30.10.2020 (streaming).


Fotos: Artemis Rising Foundation/ Page Fifty-Four Pictures/ The Glorias/ Amazon Prime Video/ Roadside Attractions - cast + Steinem & Taymor by Greyhound bus by Dan McFadden)/ Smithsonian Institution/ Ms. Magazine/ Random House
Filmen streames på Amazon Prime, Blockbuster, Google Play, iTunes, Rakuten TV, SF Anytime, Viaplay, YouTube Movies
Anmeldelsen stod i Weekendavisen Kultur 19.02.2021.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar