Translate

søndag den 3. oktober 2021

Hans Petter Moland: Cold Pursuit (2019)


EN DRABELIG SKRØNE
Kraftidioten på amerikansk
 
Af BO GREEN JENSEN

NELS Coxman (Liam Neeson) kører sneplov i vintersportsbyen Kehoe i Colorado. Han har holdt indfaldsvejen farbar i en menneskealder og bliver kåret til Årets Borger, netop som Cold Pursuit tager sin begyndelse. Clara (Laura Dern) hjælper – som altid, når de skal noget fint – sin mand med at tage manchetknapper på. Hun siger, at der nok bliver taler.
   Samme aften går verden i stykker. Parrets voksne søn bliver dræbt af mænd, som arbejder for narkohandleren Viking. Det er straffen for en kokainleverance, som sønnens ven stjal fra. Da Clara går, vil Nels tage sit liv. Så ombestemmer han sig og iværksætter en enmandsvendetta.
   Viking tror, at rivalen White Bull har brudt deres aftale. En bandekrig eskalerer, mens Nels kaster grus i maskinen. Politimyndigheden i Kehoe er på sagen. Den består dog bare af chefen, som ikke vil udfordre nogen, og en kvindelig kadet fra Denver, som ønsker at udfordre alle. Det ender stort og blodigt. Alligevel er en ultramørk humor i spil.COLD Pursuit er Hans Peter Molands egen genindspilning af Kraftidioten (int. In the Order of Disappearance) fra 2014. I den norske film, som Kim Fupz Aakeson skrev manuskript til, var det Stellan Skarsgård, som kørte sneploven. Den rivaliserende bande var serbisk. Forretningsmanden Viking hed Greven og var også her far til en klog dreng, som Nels bortførte og blev ven med.
   Grundlæggende er det den samme film, men underspillet fungerede bedre på norsk. Det skyldes sikkert, at metahistorien er fortalt flere gange på amerikansk. Hvis man krydser brødrene Coens Fargo (1996) med Gary Fleders Things to do in Denver when You’re Dead (1995) og Sam Raimis A Simple Plan (1998), har man noget, der ligner Cold Pursuit.DET er en drabelig høvdingeskrøne. Når en karakter mister livet, bliver navnet skrevet på lærredet og får lov at stå et øjeblik. Efter opgøret mellem Viking og White Bull bliver 12 navne skrevet på en gang. Det lo salen af i Kraftidioten. På betegnende vis er der stille, da Moland gentager tricket i Cold Pursuit.


Cold Pursuit. Instr.: Hans Petter Moland. Manus: Frank Baldwin. Foto: Philip Øgaard. 118 min. UK-Norge-Canada-USA-Frankrig 2019. Dansk premiere: 28.02.2019.


Fotos: Summit Entertainment/ SF Studios/ CineMaterial/ MovieStillsDB
Filmen streames på Blockbuster, Google Play, iTunes, Rakuten TV, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy, YouTube Movies
Anmeldelsen er en Filmrevy fra Weekendavisen Kultur 01.03.2019

Ingen kommentarer:

Send en kommentar