Translate

fredag den 22. oktober 2021

John Krasinski: A Quiet Place (2018) [Sci-Fi 100]INDE I STILHEDEN
De fremmede går efter lyden

Af BO GREEN JENSEN

DET gælder om at være stille – helt stille. I det knuste Amerika om et par år, hvor A Quiet Place udspiller sig, er det at lave lyd lig med døden. Væsenerne udefra kan ikke se, men de kan høre. Ved det affolkede butikscenter, hvor filmen åbner på »Dag 89«, ligger der gamle aviser med overskrifter som: »De går efter lyden!«
   Familien Abbott er bedre rustet end de fleste. Evelyn (Emily Blunt) og Lee (instruktør og medforfatter John Krasinski) har en døv teenagedatter, Regan (Millicent Simmonds), så de er vant til at tale tegnsprog. Der er en lidt yngre søn og en tumling, som bliver taget i filmens prolog. Der er stort set ikke andre mennesker tilbage.ET år senere har familien indrettet sig på en gård. Der er strøet sand på jorden, så fodtrin ikke giver lyd, og inde i huset er der sat mærker på knirkende steder, hvor den døve pige skal passe på. Lysende nødsignaler er rigget til. Evelyn er højgravid, og hvordan kan hun føde i stilhed?
   Mens terminen nærmer sig, bruger Lee ventetiden på at lave et apparat, så datteren kan komme til at høre eller bare navigere efter hyletoner. Systemet virker ikke, men får senere stor betydning.
   Regan giver sig selv skylden for Lillebrors død og tvivler på sin fars kærlighed. Det har hun naturligvis ikke grund til. I katastrofefilm er der ofte en surrogatfamilie, to voksne og to børn, som finder sammen. Her er de en familie – også uden for fiktionen, hvor Blunt og Kosinski er gift.FILMEN er næsten nostalgisk opbyggelig i sin skildring af familien, der står sammen. Det minimalistiske lydspor er fantastisk detaljeret. Først bliver der sparet på billeder af de jagende væsener, som laver kliklyde og ligner xenomorfer fra Alien-sagaen. Så kommer et af dem helt tæt på og forvandler fødslen i midten af filmen til en nervepirrende oplevelse.
   Der er ingen udspekuleret sadisme. Det lykkes med enkle midler Krasinski at skabe troværdighed og nødvendighed. Danske Charlotte Bruus Christensen har tilrettelagt den smukke billedside. A Quiet Place er det modsatte af et dumt, effektjagende genrestykke. Filmen er et de bedste gys i mands minde, suveræn scifi-horror for alle i familien.


A Quiet Place. Instr.: John Krasinski. Manus: Scott Beck, John Krasinski, Bryan Woods. Foto: Charlotte Bruus Christensen. 90 min. USA 2018. Dansk premiere: 05.04.2018.


Fotos: CineMaterial/ UIP/ Filmaffinity/ MovieStillsDB
Filmen streames på Blockbuster, Google Play, iTunes, Rakuten TV, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy og YouTube Movies
Anmeldelsen stod i Weekendavisen Kultur 06.06.2018

Ingen kommentarer:

Send en kommentar