Translate

mandag den 6. december 2021

Emma Thompson: Nanny McPhee [Bogen og filmen]


ADLYD ELLER UNDGÆLD
En definitiv kur mod uartige børn

Af BO GREEN JENSEN

FORFATTEREN Christianna Brand (1907-1988) er herhjemme kendt for sprøde britiske krimiserier om politimænd med navne som Chucky, Cockrill og Charlesworth. 
Hun skrev også noveller med Roald Dahl-agtigt udspekulerede slutninger og forfattede 12 ordinære romaner under fire forskellige navne: Mary Roland, China Thompson, Annabel Jones og Mary Ann Ashe.
    Brands hjertesag var dog uartige børn. Antologien Naughty Children (1962) kan læses som supplement til børnebogstrilogien om Nurse Matilda (1964-1975), som i dag er forfatterskabets mest populære bestanddel.
   Skuespilleren Emma Thompson fik i 2005 ideen til at dreje Nurse Matilda-skikkelsen endnu mere i retning ad P.L. Travers' Mary Poppins-figur, som er den primære inspiration for Nanny McPhee, skønt ingen siger det højt noget sted. Poppins var mere åbenlyst hekseagtig i Travers’ bøger, som Walt Disney i 1964 gav den store tur i sukkermaskinen, men ideen er alle steder den samme: en god heks kommer som streng barnepige og hjælper børnene i en truet familie med at rette forskellige fejl.I NANNY McPhee med nye tryllerier handler det om at tage sig af to evakuerede krigsbørn, som under Blitzen i 1940ernes England skal falde til på landet. Her frygter Mrs. Green og hendes tre børn, at Far er faldet i krigen, mens Svoger med alle midler forsøger at få kontrol over gården, så han kan indfri en fæl spillegæld. De forkælede bybørn tilhører den rige del af familien. I Krigsministeriet sidder deres far og styrer slagets gang, mens han er ved at blive skilt fra deres mor.
   Alting begynder således dystert, men inden længe kommer Nanny McPhee og justerer den moralske balance. Til slut kender drenge igen deres fædre, og mørket krænges bogstaveligt ud i en eksplosion af farver, hvid magi og kosmisk kærlighed, som føles 1960er-varm og hippieagtig. Også Emma Thompson er et barn af sin tid.


NANNY McPhee rejser videre med vinden, men modsat Mary Poppins forvandles hun selv i processen med at læge. Først er hun hæslig at se på, har tryne i stedet for næse, en behåret vorte ved munden og verdens skæveste fortand. For hver gang en opgave lykkes, bliver hun smukkere. Rynkerne glattes, næsen får facon, vorten forsvinder og endelig rettes den strittende tand. Nu er hun elsket. Alle ønsker, at hun skal blive –
 og netop derfor må hun rejse.DEN første film om Nanny McPhee tog traditionen i ed ved at have Angela Lansbury på rollelisten, mens Colin Firth fungerede som enkemand i Georg von Trapp-traditionen. Toeren er bemandet med kræfter som Maggie Gyllenhaal, Rhys Ifans og Ralph Fiennes, men det er Thompson og de fem børn, som trækker det tungeste læs.
   Først irriterer universet ved at være så grotesk og excentrisk. Så charmerer det både barnet og den voksne tilskuer ved at udvikle en snarrådig indre logik. Endvidere er fortællingens længste tråd – om akrobatisk springende, flyvende grise  simpelt hen sjov at følge og original, skønt den bygger på det britiske mundheld om, at en given ting ikke og aldrig vil ske, før helvede fryser og grise kan flyve.
   Emma Thompson ville gerne have lukket serien med en tredje film om Nanny McPhee, men produktionsselskabet vurderede, at indtægterne fra den første sequel var for små til at bære en treer i mål.

 
   
*) Christianna Brand har en lille, men hengiven tilhængerskare blandt fans af den britiske puslespilskrimi. Hendes mest populære bøger var Inspector Cockrill-romanen Green for Danger (1944, da. Grønt betyder fare) og debutbogen Death in High Heels (1941), der blev filmatiseret i 1947 med Don Stoddard i rollen som Inspector Charlesworth. Kun tre af Brands cirka 40 bøger er oversat. I 1970 udkom Suddenly at His Residence (1947, da. Tilståelsen i støvet) som bind 65 i den solide og savnede Berlingske Kriminalserie, hvor mange titler bare er gået tabt. Tage la Cour bragte to noveller i antologierne Teaterblod (1972) og Musefælden og andre historier om politiet i arbejde (1971). Det amerikanske forlag Mysterious Press har udgivet alle Cockrill-romanerne som e- og lydbøger. Nurse Matilda-trilogien består af Nurse Matilda (1964), Nurse Matilda Goes to Town (1967) og Nurse Matilda Goes to Hospital (1974). Bøgerne, som er charmerende illustreret af Edward Ardizzone, bliver til stadighed genudgivet i England, men er ikke oversat til dansk. Bloomsbury udgav et fornemt bokssæt i 2005, da Nanny McPhee havde premiere. Brand skrev to romantiske »korsetflænsere« under navnet Annabel Jones. The Radiant Dove (1975) skal være et udsøgt eksempel på genren.

Nanny McPhee (Nanny McPhee: Den fortryllende barnepige). Instr.: Kirk Jones. Manus: Emma Thompson. Foto: Henry Braham. 97 min. UK 2005. Dansk premiere: 27.01.2006.

Nanny McPhee and the Big Bang (Nanny McPhee med nye tryllerier). Instr.: Susanna White. Manus: Emma Thompson. Foto: Mike Eley. 110 min. UK 2010. Dansk premiere: 10.06.2010.


Fotos: Working Title/ Three Strange Angels/ Relativity Media/ StudioCanal/ Universal Pictures/ CineMaterial/ MovieStillsDB
Filmene streames på Blockbuster, iTunes, Google Play, Rakuten TV, SF Anytime og Viaplay Rent & Buy
Teksten stod i Weekendavisen Kultur 11.06.2010.Ingen kommentarer:

Send en kommentar