Translate

tirsdag den 22. marts 2022

Medskabninger | James Marsh: Project NIM (2011)


LIVET SOM FORSØGSDYR
Nim Chimpsky 1973-2000

Af BO GREEN JENSEN

MAN siger, at vejen til helvede er brolagt med gode intentioner. Der lå i hvert fald anstændige hensigter bag Projekt NIM, som professor Herbert Terrace fra Columbia University iværksatte i 1973.
    Adfærdspsykogen fik en tidligere studerende, Stephanie LaFarge, til at optage chimpanseungen Nim i sin sammenbragte storfamilie. Hun skulle så vidt muligt behandle den – ham – som et af sine egne børn. Flere bosteder og fosterforældre fulgte i et forsøg på at undersøge, om chimpanser kunne lære tegnsprog og om Nim ville udvikle menneskeadfærd.
   Projektet strakte sig over fem år. Da det ikke gav de resultater, som Terrace havde håbet, og da hans personlige relationer til menneskene i forsøget blev for indviklede, lukkede han det ned. Nim havde da været barn i en hippiefamilie og solist med assistenter på herresædet Riverdale. Nu endte han i et fællesbur på Institut for Primatstudier i Oklahoma.
   Siden blev bestanden solgt til forsøgslaboratoriet LEMSIP. Nim blev løskøbt af excentrikeren Cleveland Amory, som gav ham et hjem på sin Black Beauty Farm. Her fik aben en slags otium. Nim døde i 2000, 26 år gammel.



DOKUMENTARISTEN James Marsh fulgte Oscar-vinderen Man on Wire (2008) op med et afsnit af Red Riding-trilogien og en spillefilm, Shadow Dancer (2012), om terror og dobbelte loyaliteter i Nordirland. Her er han atter i sit element.
   Project Nim afdækker mønstre og mekanismer, der betyder lige så meget som hovedsagen. Gennem vidnernes forklaringer får man indtryk af en ulykkelig abe, som skabte megen medievirak. Nim kunne lege, hænge ud, vise empati og tale tegnspog. Han kunne også bide fra sig. Terrace vedgår, at aben blev dårligt behandlet, men insisterer på the science, på nødvendigheden af objektivitet.


PROJECT Nim beskriver en tid og et forskermiljø, der var med på den værste. »Det var jo 70erne,« lyder et mantra i filmen. I tilbageblik bliver forsøget et lærestykke i etik. Nims sidste passer, Bob Ingersoll, kommer ud med æren i behold, fordi han lod hånt om the science.
   Da Stephanie LaFarge besøgte Nim på Black Beauty Farm, væltede han hende omkuld og trak hende rundt i buret. »Nu kommer du. Efter alt hvad jeg har været igennem.« Men han dræbte hende ikke.



DET er en tankevækkende film om forholdet mellem dyr og mennesker . Den bygger på en bog af Elizabeth Hess, Nim Chimpsky: The Chimp Who Would Be Human (2008). Måske har Rupert Wyatt og Rick Jaffa haft Nim i tankerne, da de skev Rise of the Planet of the Apes (2011), den første film i en ny sekvens om abernes planet og tid.
   I hvert fald bliver oprørslederen Caesar i dén film på samme måde løftet op til stjernerne og efterladt i sølet bagefter. Modsat Nim lader han ikke nåde gå for ret.

Project NIM (Chimpanse-eksperimentet). Instr. og manus : James Marsh. Foto: Michael Simmonds. 93 min. USA-Storbritannien 2011. 20.09.2012 (Månedens film i Cinemateket).


Fotos: Red Box Films/ Passion Pictures/ BBC Films/ UK Film Council/ CineMaterial
Filmen streames ikke i DK –
 i UK på Amazon Instant, iTunes og Sky Store
Anmeldelsen stod som en Filmrevy i Weeklendavisen Kultur 21.09.2012

Ingen kommentarer:

Send en kommentar