Translate

tirsdag den 13. juli 2021

Jean-Marc Vallée/Cheryl Strayed: Wild (2014) [Bogen og filmen]


ALENE I VILDNISSET
En vandrende kvinde finder sig selv

Af BO GREEN JENSEN

PACIFIC Crest Trail er navnet på den vilde vej, som strækker sig fra Mexico til Canada, op gennem staterne Californien, Oregon og Washington. Ruten følger bjergkæderne Sierra Nevada og Cascade. Den korte version, som standser ved Washingtons sydlige grænse, er på 1.800 kilometer. Den fulde vej, som fører fra Campo i Californien til Manning Park i British Columbia, er på 4.286 km.
   Cheryl Strayed gik sin PCT på 100 dage i 1995. Det var, før det for alvor blev trendy at vandre til Santiago de Compostella og andre ekstreme lokaliteter. Hun gik for at være alene, men endte med at sætte pris på vejens fællesskab. 17 år senere skrev hun en bog om sit desperate erkendelsestogt. Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail er siden blevet en ny amerikansk nøgletekst.STRAYED – som har fortabelsen skrevet helt ind i navnet – tog afsted, fordi hun havde nået et nulpunkt i tilværelsen. Da hendes mor døde – af cancer og kun 45 år gammel – gik noget i stykker. Cheryl faldt ud af sine studier, blev heroinmisbruger, havde sex med mange forskellige mænd og blev endelig skilt fra sin egen. Cheryl var 26, da hun gik turen. Den blev vendepunktet, som førte hende hjem.
   Det lyder sikkert meget selvudviklingsagtigt. Tusindvis af mennesker har fundet sig selv på en ø, i et kloster eller ude på vejen, og de fleste hard luck stories ligner hinanden. Men netop præget af noget banalt gør det muligt at fortælle historien i telegrafisk form. Det giver filmudgaven en sjælden frihed og lethed.REESE Witherspoon, som selv har produceret Wild, er på lærredet i samtlige scener. Hun tænker tilbage, har indre dialoger med sig selv og nynner signifikante sangstumper. Imens når hun længere nordpå, begynder igen at kunne mærke sin krop og bliver en rutineret hiker. Det er sådan set hele filmens struktur.
   Der er dog aldrig tale om forkromede flashbacks, udførlige enetaler eller lyriske musikvideoer. Minderne kommer som indstik, citaterne bruger blot enkelte linier. »Come on, Bruce, walk with me,« mumler Strayed, mens »Tougher Than the Rest« bygger op. Man når aldrig til at høre Springsteens stemme sætte i.
   Kronologien er vilkårlig som erindringen selv, når den arbejder. Man får hurtigt en fortrolighed med Cheryl på turen, og man begynder efterhånden at kunne orientere sig i historien om hendes liv. Her gør tabet af moderen (Laura Dern), en ukueligt kærlig positivist i en gennemført tarvelig verden, den afgørende forskel.CANADIEREN Jean-Marc Vallee (Dallas Buyers Club) har instrueret, og englænderen Nick Hornby (som altid har forstået at formidle et erindringsstof kreativt) har skrevet et tæt manuskript, som får meget med. Også konturerne af et tidsbillede bliver det til. Da Cheryl når til Ashland, Oregon, er Jerry Garcia fra The Grateful Dead netop død, 53 år gammel, og byen er fuld af hengivent sørgende deadheads.
   Strayeds bog nedstammer fra amerikanske klassikere som Ralph Waldo Emersons Self-Reliance (1841) og Henry David Thoreaus Walden – Livet i skovene (1854). Det handler om verdslig fordybelse, og man ser ind i sig selv for at blive klogere på verden. Filmen ligner Into the Wild, Grizzly Man, Tracks og andre moderne vildmarksmyter. Der må være en vis ydre spænding, og den finder filmen effektivt ind til.DER er en overvægt af feministiske citater – mænd kan vel også have ondt og få desperat vandrelyst – men Witherspoons usentimentale fremstilling af Strayed giver filmen et så bæredygtigt fokus, at virkningen nærmest bliver kønsneutral. En mørk og lavpraktisk humor kompenserer for den traumatiske baggrund.
   Under slutteksterne kører fotos af den unge Strayed ude på ruten. Hun bor i dag i Portland, Oregon, hvor de fleste scener er optaget. Grateful Deads »Ripple» passer perfekt til den bittersøde realisme. Wild er blevet en lysende film om at fare vild og finde sig selv. Til og med er den fuld af amazing grace, forbløffende nåde og ynde.Wild. Instr.: Jean-Marc Vallée. Manus: Nick Hornby. Foto: Yves Bélanger. 115 min. USA 2014. Dansk premiere: 12.03.2015.

Cheryl Strayed: Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail. 336 s. New York: Alfred A. Knopf, 2012.

Cheryl Strayed: Wild - en fortælling om at fare vild og finde sig selv igen. Oversat af Ellen Boen. 356 s. København: C & K Forlag, 2012Fotos: Bob Industries/ Pacific Standard/ Fox Searchlight Pictures/ CineMaterial/ MovieStillsDB
Filmen streames på Blockbuster, iTunes, Rakuten TV, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy, YouTube Movies
Teksten bragt i Weekendavisen Kultur 13.03.2015

Ingen kommentarer:

Send en kommentar