Translate

mandag den 12. juli 2021

John Curran/Robyn Davidson: Tracks (2013) [Bogen og filmen]



NOMADENS EGNE VEJE
Robyn Davidsons pionerarbejde

Af BO GREEN JENSEN

ROBYN Davidson (f. 1950) er i dag en ikonisk rejseforfatter, vejrbidt og verdensberømt. I 1975 var hun 25 år og kom til Alice Springs i det centrale Australien. Hun arbejdede på en kamelfarm og lærte faget fra bunden. Efter to år kunne hun sætte ud på sin store frigørelsesrejse. Med en hund og fire kameler gik hun fra byen midt i ørkenen til kysten ved det Indiske Ocean.
   Davidson var otte måneder om at tilbagelægge distancen på 2.700 kilometer. Rejsen blev sponsoreret af National Geographic Magazine, som bragte Davidsons artikel om togtet og betingede sig, at hun mødte fotografen Rick Smolan ved aftalte steder på ruten. Ellers var autonomien den halve pointe for Davidson. Hun ville udrette noget konkret, være alene midt i en myldrende tid og rejse gennem landet, som hun delte med den indfødte australske befolkning.



BOGEN Tracks blev en succes, ikke mindst blandt feministisk funderede læsere, da den udkom i 1980. Herhjemme fik den titlen Egne veje. Davidson havde studeret i Sydney, hvor hun var aktiv i kunstnerfællesskabet The Push. Hun foregreb sammen med vennen Bruce Chatwin en ny måde at skrive etnografica på. For Davidson var rejsen et eksistentielt projekt og et opgør med den intellektuelle baggrund.
   Disse udenværker er effektivt skåret væk i John Currans filmatisering af Tracks. Her bliver Davidson spillet af Mia Wasikowska og er fra første færd kun interesseret i at komme ud under solen i ørkenen. Hun taler mindst muligt med andre mennesker, mens hun forbereder rejsen, som er svær at få finansieret. Til gengæld giver hun dyrene navne. Hunden hedder Diggety, kamelerne Dookie, Bub, Zeleika og Goliath.



DAVIDSON har sine grunde til at foretrække dyrene, ørkenen og ensomheden. Nogle af dem beskrives i flashbacks til barndommen. Curran og fotografen Mandy Walker skildrer dog landskabet så farvestærkt, at man egentlig aldrig har spørgsmål.
   Rick Smolans rolle er væsentligt opskrevet. Fotografen spilles af Adam Driver. Han tror, at alting er ændret, da de har elsket, men hun er bare lettet over at få det ud af systemet. Rick og Robyn delte også sovepose i virkeligheden. I 1992 udgav de sammen From Alice to Ocean, hvor Smolans fotografier er samlet.*
   Det er afgørende, at Davidson får lov til at rejse gennem den indfødte befolknings territorium. Hun vinder Mr. Eddies respekt, og han guider hende gennem Ngaanyatjarra. Hun bliver overfaldet af vilde kameler og må skyde for at dræbe. Det er ét af flere uskyldstab. Et andet indtræffer, da Diggety bliver forgiftet.


FOR Davidson er nomadetilstanden den optimale livsform. Det er som nomader, at vi har gjort mindst skade og haft den letteste gang på planeten. Filmens voice over uddyber denne filosofi, men billederne har allerede sagt det fornødne.
   Mia Wasikowska (f. 1989) har på få år markeret sig som en af de mest interessante og alsidige skuespillerinder i sin generation. Hun begyndte som Alice i Eventyrland (Tim Burtons 2010-version) og var snart efter god som Madame Bovary (Sophie Barthes' 2014-udgave). Som instruktør har hun bl.a. signeret segmentet »Long, Clear View« i antologifilmen The Turning (2013). I Tracks er hun fremragende som Robyn Davidson.
   Davidsons bøger er værd at opsøge. Blandt andet har hun skrevet om ørkenens folk i Ancestors (1989) og Desert Places (1997). Hun redigerede overflødighedshornet The Picador Book of Journeys i 2001. Manifestet må være »No Fixed Address: Nomads and the Fate of the Planet«, som Davidson skrev til Quarterly Essays i 2006.


DER er en betagende, eventyrlig atmosfære i filmen, som langt ude er i familie med maskuline epos som Dances with Wolves og Lawrence of Arabia. David Leans klassiker skildrer Lawrence som et menneske i sit element og fremstår som et billeddigt, der synger ørkenens pris. Det er i samme ånd, at Wasikowska vandrer med kameler og bliver ét med de indfødtes dreamtime.



*) I 2014 udgav Rick Smolan fotobogen Inside Tracks: Robyn Davidson's Solo Journey Across the Outback på forlaget Against All Odds Productions. Her indgår outtakes fra de oprindelige optagelser til National Geographic Magazine og From Alice to Ocean. Der er lagt lige megen vægt på Davidsons bog og John Currans film. Filmen genskaber det klassiske foto af Davidson, som står i vandet med en af kamelerne, da stranden er nået for enden af rejsen. Den kan dog ikke matche styrken i Smolans psykedeliske pragtskud. 


Tracks. Instr.: John Curran. Manus: Marion Nelson. Foto: Mandy Walker. 112 min. Australien 2013. Dansk premiere: 07.08.2014

Robyn Davidson: Tracks. A Woman's Solo Trek Across 1700 Miles of Australian Outback. 288 s. Vintage Books, 1980.

Robyn Davidson: Egne veje. Oversat efter Tracks (1980) af Hanne Tang. 278 s. København: Lindhardt og Ringhof, 1997.


Fotos: See-Saw Films/ HanWay/ Screen Australia/ Miracle Film/ CineMaterial/ MovieStillsDB/ RICK SMOLAN/ National Geographic Magazine/ Time (Davidson 2020 portrait)
Filmen streames ikke i DK – i UK, Tyskland og Frankrig på iTunes og Amazon Instant
Teksten bragt i Weekendavisen Kultur 08.08.2014

Ingen kommentarer:

Send en kommentar