Translate

fredag den 27. august 2021

Benh Zeitlin: Wendy (2020)


EVENTYRLIGT VOKSEVÆRK
Peter Pan genopstår i Louisiana

Af BO GREEN JENSEN

J.M. Barries Peter Pan har stået model til adskilligt. Grundmaterialet, som er et sæt af historier, har endda overlevet en disneyficering. Animationsfilmen fra 1953 er gylden og god i sig selv, men der er mørke lag i teksten, hvor den ganske enkelt ikke vil ned. Det handler jo om eventyr og grænseløsheden i børns fantasi, men også om døden og savnet. »To die will be an awfully big adventure!« udbryder Peter. Det fik han aldrig lov at sige hos Disney.
   Også i Wendy bliver udsagnet drejet. Her erkender Peter, at »To grow up must be an awfully big adventure«. Han lover som altid at vende tilbage. Da det endelig sker, tager han børnene med, og Wendy kan ikke indhente toget. Hun er blevet voksen, for det er nødvendigt. Men Peter er stadig en dreng med vildt hår, bar mave og strålende øjne. Han ligner en bror til pigen Hushpuppy fra Beasts of the Southern Wild (2012).BENH og Eliza Zeitlin væltede verden med den film. De skriver sammen, og han instruerer, mens hun skaber scenografien. Det blev i debutfilmen, som på dansk hed Hushpuppy, en fuldkommen magisk oplevelse. En pige på seks år boede sammen med sin gale far i barakbyen The Bathtub. Der var mammutter og fenrisulve i sumpen ved New Orleans. Man husker især fyrværkeriet.
   Siden har parret brugt otte år på at skabe en Peter Pan, der foregår i den samme fantastiske virkelighed. Wendy må være den første version, som slipper den anglofile forankring. Nu bor Darling-børnene i Louisiana. Neverland – Ønskeøen – ligger ved Antigua.
   Wendy har tvillingebrødre. Hvis man glemmer at være i live, begynder kroppen at ældes. Da det sker for den ene bror, hugger Peter hans hånd af for at standse processen. Sådan bliver Klo til Klo denne gang.
   Børnenes mor er alene med Wendy, Douglas og James. Hun driver jernbanecafeen. Nabodrengen Thomas tager med Peter, da toget kører forbi. Han vil ikke være voksen og skrubbe toiletter. For Wendy er drengene helte.


ØNSKEØEN er magisk, men ikke på en sødladen måde, mere som Fluernes Herre. Hvert element hos Barrie får et originalt sidestykke. Piraterne er Fortabte Drenge (som godt kan være piger), der så væk for længe. Vulkanen på øen er aktiv. Peter flyver ned gennem vandet og kommunikerer med »Mor«, som er en lysende Leviatan. Kun Klokkeblomst er ikke i syne.TRODS alt bevarer Zeitlin forbindelsen til Barrie. Det handler om smerten ved at blive voksen, men også om at holde drømmen i live. Wendy er klog, men også lidt kryptisk. Hushpuppy havde selvfølgeligheden. Dér var pigens vidtåbne sind uden grænser. I Wendy er det nødvendigt at analysere. Og jo mere man tænker, forstøver magien.
   Dan Romer har skrevet storslået musik. Sturla Brandth Grøvlen har taget fantastiske billeder. Men alt ville falde, hvis ikke Benh Zeitlin kunne instruere de halvvilde børn. Devin France er bemærkelsesværdig som Wendy, men Yashua Mack inkarnerer den evige Peter. Han har sort hud og mægtige kræfter. Han bliver sikkert aldrig en dag over ni.


Wendy. Instr.: Benh Zeitlin. Manus: Benh og Eliza Zeitlin. Foto: Sturla Brandth Grøvlen. 111 min. USA 2020. Dansk premiere: 10.09.2020.


Fotos: Fox Searchlight Pictures/ UIP/ Walt Disney Studios Motion Pictures/ CineMaterial/ MovieStillsDB
Filmen streames på Blockbuster, FILMSTRIBEN, Google Play, GRAND HJEMMEBIO, iTunes, Rakuten TV, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy
Anmeldelsen bragt i Weekendavisen Kultur 11.09.2020

Ingen kommentarer:

Send en kommentar