Translate

onsdag den 11. marts 2020

Steven Spielberg: Ready Player One (2018) [Sci-Fi 100]


DE MAGISKE NØGLER
Et slaraffenland for 80er-fans  

Af BO GREEN JENSEN

STEVEN Spielberg har skabt nogle af de bedste og mest populære eventyrfilm:
E.T., Jagten på den forsvundne skat, Jurassic Park og mange flere fantastiske historier.*
   Han har også lavet alvorlige film, som ikke ligner de andre. Det er ved at være længe siden, han har kastet sig helt ind i eventyret.
   Det gør han omsider i Ready Player One. Filmen foregår i 2045, hvor verden er blevet et deprimerende sted. Jordens ressourcer er opbrugt. Det regner hele tiden, og de gamle byer er gået i stykker. Hovedparten af befolkningen bor i campingvogne og containere, der er stablet oven på hinanden.FORTÆLLEREN Wade Watts (Tye Sheridan) er 18 år. Han er født i Stakkene ved Columbus i Ohio. Som alle andre bruger han det meste af sin tid i OASIS, en netbaseret blanding af spil, bibliotek og simulationer, hvor du kan være hvem og hvad du vil. I OASIS er han Parzival, som prøver at finde de magiske nøgler, der kan åbne spillets inderste rum.
   OASIS blev udviklet af James Halliday (Mark Rylance), som selv var en gamer og nørd af Guds nåde. OASIS indeholder alt, som Halliday oplevede: alle film, al musik, alle bøger og tegneserier. Her er alle de spil, han har spillet, og hele det liv, som han havde – også de mest umulige drømme.
   Halliday fik ingen børn. Da han døde, var der ingen til at arve OASIS, som er mange fantasillioner værd. Den første spiller, som finder alle tre nøgler, får fuld kontrol. Det er ikke sådan lige. Mange gamers har brugt år på at lede, og kun de ivrigste er tilbage. I OASIS bliver de kaldt Gunters, fordi de leder efter »easter eggs«.
   Det er Wade, som finder den første nøgle. Så går den vilde æggejagt.


FORDI Halliday var ung i 1980erne, kommer næsten alt i OASIS fra det årti. For eksempel kører Parzival i den samme DeLorean-bil, som blev brugt i Tilbage til fremtiden. En lang scene foregår på hotellet fra Ondskabens hotel. Alle hører Duran Duran og A-ha.
   Der er mange henvisninger til andre film – også Spielbergs egne – i de svimlende billeder, som genskaber oplevelsen af et spil. Du kan bestige Mount Everest sammen med Batman. Kæmpen fra Drengen og Jern-kæmpen hjælper. King Kong standser bilerne ved den første forhindring.


WADE bliver ven og efterhånden kæreste med Art3mis, som hedder Samantha (Olivia Cooke) i virkeligheden og leder en modstandbevægelse. Fjenden er Nolan Sorrento (Ben Mendelsohn) fra spilfirmaet, som vil overtage OASIS og den virtuelle verden. Det interessante er aldrig de zappende slag. Det er selve det at spille spillet og løse udfordringer sammen.


DER er flere detaljer med i romanen Ready Player One, som Ernest Cline skrev i 2010. Her skal Wade kunne mange ting udenad og reagere præcis på de rigtige steder. Men Cline har selv bearbejdet sin bog, så ånden og princippet er de samme.**
   Steven Spielberg får til gengæld det hele til at bevæge sig magisk. Ready Player One varer 2 timer og 20 minutter. Der er virkelig ikke én langsom scene. Det er en vild og svimlende oplevelse. Du skal ikke lade dig skræmme af de gamle sange, bøger, spil og film. Du skal se filmen som et overflødighedshorn, der næsten i sig selv er et OASIS.

*) Teksten er skrevet til målgruppen, store børn og unge i alderen 12-16 år. Noget bliver derfor forklaret fra bunden, mens andet - som kan undre ældre læsere - forudsættes at være en del af referencerammen. 

**) Ernest Cline: Ready Player One. 374 s. Arrow Books, 2011. Romanen er i høj grad værd at læse for sin egen skyld. Cline, som er født i 1972, koncentrerer al sin kærlighed til 80ernes og 90ernes popkultur i grundige beskrivelser og - ikke mindst - fantastisk udførlige noter, der går langt ind og dybt ned i materialet. Han begyndte sin karriere inden for poetry slam, hvor man freestyler rim og improviserer i en blanding af lyrisk stand-up og rap. De bedste tekster er samlet i The Importance of Being Ernest (2013). Valdemar Tellerup oversatte Ready Player One, før nogen havde forestillet sig filmen. Den danske titel er Ready Player One: Spillet om OASIS (Forlaget Tellerup, 2013).Ready Player One. Instr.: Steven Spielberg. Manus: Zak Penn og Ernest Cline., Foto: Janusz Kaminski. 140 min. 3D og 2D. USA 2018.  Dansk premiere: 29.03.2018


Foto: Amblin Entertainment/ Warner Bros/ SF Studios/ CineMaterial/ MovieStillsDB
Filmen streames på Blockbuster, Google Play, iTunes, Rakuten TV, SF Anytime, Viaplay Rent & Buy
Anmeldelsen stod i Weekendavisen Faktisk 28.03.2018

Ingen kommentarer:

Send en kommentar