Translate

lørdag den 23. januar 2021

Når skildpadder dør: Harry Dean Stanton 1926-2017NÅR SKILDPADDER DØR
Harry Dean Stanton 1926-2017

Af BO GREEN JENSEN

SKUESPILLEREN Harry Dean Stanton døde i september 2017. Han har uden tvivl vidst, at det gik i den retning, da han tog titelrollen i Lucky, som kollegaen John Carroll Lynch må have skræddersyet til Stanton.
   Den 90-årige Stanton spiller her en 90-årig pensionist, der passer sig selv til det sidste. Han bor i en lille by i Arizona, dyrker sin yoga, følger faste tv-programmer og sidder på den samme plads i cafeen og baren, som han trisser hen til, når rutinerne er afviklet.
   Lucky ryger trofast en pakke om dagen. Det har han gjort hele livet – det samme gjorde Stanton – og lægen (Ed Begley Jr.) betror ham, at det sikkert ville gøre mere skade, hvis han holdt op. Lucky er en undtagelse fra alle regler. Han er blevet så gammel, at han bor på herrens mark.
   Det samme gør skildpadden President Roosevelt, som kravler rundt i filmens excentriske margin. Den tilhører Howard, som er det tætteste, man kommer på en ven i Luckys kreds. Han bliver passende spillet af David Lynch, som gav Stanton en række markante biroller.
   Lucky tror ikke på andet end dagen. Han fik sit øgenavn i Stillehavskrigen. Han følger solens rejse. Han rystes i sin rutine, da han pludselig falder om. Derfor går Lucky til læge. Men fejler ingenting.
   Alt er, som det plejer. Det er Lucky bare ikke. En mærkelig uro har sat sig i manden. I baren bemærker Elaine (Beth Grant) og Paulie (James Darren), at der er en ny kant under urokkeligheden. Skal Lucky måske finde noget at tro på? Selv skildpadder dør på et tidspunkt.FILMEN udspiller sig i det landskab, hvor Stanton havde sine bedste roller. Han fik en lang karriere, som begyndte, da han sang »Just a Closer Walk with Me« for Paul Newman i Cool Hand Luke (1967, da. Skrappe Luke). Han var allerede 58, da Wim Wenders gav ham hovedrollen i Paris, Texas (1984).
   Stanton var forlover ved Jack Nicholsons bryllup. Han joggede med Bob Dylan og sang duet med Kris Kristofferson. Han giftede sig aldrig. Han boede i en bungalow på Mulholland Drive i Los Angeles. På dørmåtten stod der »Welcome UFOs«. Sophie Huber lavede en ret god portrætfilm, som hedder Partly Fiction. Det var i 2013. Dengang var Stanton kun 87.
   Der var en tidløs kvalitet af sårbar uforgængelighed over den spinkle westerntype, og Lucky fanger alle nuancer. Skildpaddetempoet passer perfekt til den lille mand, som havde ilden i sig. 


Lucky. Instr.: John Carroll Lynch. Manus: Logan Sparks og Drago Sumonja. Foto: Tim Suhrstedt. 88 min. USA 2017. Dansk premiere: 05.04.2018.


Fotos: CineMaterial/ Superlative Films/ Magnolia Pictures/ Another World Entertainment
Lucky streames på Blockbuster, Google Play, iTunes, SF Anytime, Viaplay og Filmstriben

Trykt i Weekendavisen Kultur 06.04.2018

Ingen kommentarer:

Send en kommentar